Будуємо дім – практичні поради

Думка про будівництво власного будинку є позитивною

Але в той же час не треба забувати про те, що це дуже трудомісткий процес, що вимагає рішення багатьох поставлених завдань. На самому початку шляху, напевно, у кожного майбутнього господаря виникає питання про те, а з чого ж слід починати будівництво? Відповідь буде однозначною – звичайно, з вибору місця.

Якщо ж у ваших планах будинок в ексклюзивному варіанті, то доведеться звертатися в проектну організацію, в цьому питанні можна довіритися спеціалізованим фірмам, тепер в інтернеті багато пропозицій по запиту строим дом, і можна знайти відповідального і кваліфікованого підрядника. В принципі, можна побудувати будинок і без проектної документації, але це буде дуже складно і незручно. Адже без цього навіть кошторис майбутніх витрат скласти неможливо.

Вибір місця будівництва будинку – вирішивши цю задачу і визначившись з місцем, корисним буде обійти сусідів і поцікавитися про те, як глибоко знаходяться грунтові води. Це необхідно для того, щоб визначитися з тим, що доцільніше викопати колодязь або пробурити свердловину.

На початковому етапі слід подбати про проект власного будинку. Звичайно, для заміського будинку об’ємної проектної документації не потрібно, але і наспіх накиданих креслень теж буде недостатньо. Кращим рішенням буде купити готовий проект типового будинку. Коштує це не так дорого. Крім цього, неможливо буде визначити всі майбутні навантаження. А без цього можуть бути вельми непередбачувані наслідки. Будинок потім може просто завалитися. До того ж копія проекту буде потрібна при отриманні дозволу на будівництво.

В якості тимчасового побутового приміщення на ділянці непогано встановити вагончик. Буде де погрітися і сховатися від дощу, скласти інструменти і матеріали. Будь-який будівельний майданчик повинен мати огорожу. Адже будівельні роботи пов’язані з підвищеною небезпекою. Та й від непроханих гостей, які звикли приходити без запрошення, він буде служити хоч якийсь захистом. В якості тимчасового огородження цілком підійде паркан з сітки або дощок. Не варто забувати про облаштування туалету на будівельному майданчику. Без цього теж не обійтися.

Тепер, коли майданчик для будівництва організовано, можна приступити до самих робіт. Починати треба з фундаменту. Типів таких конструкцій багато, але найбільш часто для заміського будівництва використовується бетонний тип. Після того, як фундамент залитий і остаточно висох, його треба утеплити зовні. Момент дуже важливий, оскільки від цього залежатимуть втрати тепла.

Потім проводиться зведення стін. З якого матеріалу це буде виконуватися, визначаються заздалегідь. Це може бути цегла або блоки різного типу. Коли стіни зведені під дах, виконують армопояс. Після цього робиться дах. Якого він буде типу теж вирішується заздалегідь, на етапі виконання проектних робіт. Варіанти покрівлі можуть бути теж найрізноманітніші. Вибір величезний і кожен сам вибирає, що йому більше до смаку. Після завершення даху приступають до зовнішніх, а потім до внутрішніх опоряджувальних робіт.