Бетон в архітектурі. Баштові споруди із залізобетону

Інженерні споруди баштового типу при незвичайності форм і значущості своїх розмірів набувають велику образну виразність

Прикладом може служити баштове спорудження із залізобетону в промисловому центрі автономного порту Марселі, в затоці де Фос (Франція). Пластика залізобетону використана тут як в формах веж, так і в обробці їх поверхонь. Незвичне поєднання двох різних за геометрією форм – конусу і Г-подібної просторових композиційних домінант. Сліди опалубки на їх поверхнях утворюють додаткові фактурні членування обсягів.

У будівлі промислового призначення, що має форму простого паралелепіпеда із залізобетону, використана складна комбінація мілкорельєфних фактур поверхні. Такий декор, виявляючи пластичні властивості конструкційного матеріалу, збагачує геометризм глухих бетонних обсягів. Участь інженерії в формуванні естетичних властивостей будівель і споруд в наші дні важко заперечувати. Підвищення технічної оснащеності міст і селищ викликає необхідність будівництва нових типів споруд. Багато з них стають композиційно активними одиницями об’ємно-просторових комплексів. У них пластика бетону проявляється у вигляді великої різноманітності великих об’ємних форм.

Особливості цих форм зумовлюються в першу чергу їх призначенням і потім конструктивною доцільністю. Об’ємне рішення складається у взаємовідносинах елементів конструкції. Безперечно, що домінуюче значення цих інженерних споруд з точки зору художнього формування штучного середовища велике.

Наведемо кілька прикладів водонапірних веж це вежі в Іст-Дерхаме, Танвелле і Кокфостере в Англії. Перша – невелика по об’єму- має гранично просту форму. Високий циліндричний стовп плавно переходить в розширюється догори усічений конус. Вона виконана в монолітному бетоні. Друга – за обсягом найменша – також з монолітного бетону з конусоподібним розширенням догори. Однак а цьому випадку воно починається майже біля основи. Поверхня вежі розчленована на вертикальні ділянки, з’єднані щодо тонкими горизонтальними зв’язками. Членування вежі наближаються в цьому випадку до людського масштабу і виявляють структуру конструкцій.

Нарешті, третя – з оригінальним конструктивним рішенням опори і власне резервуара. Тут сплощений циліндричний обсяг підтримується граненим бетонним стовпом і системою щодо тонких периметральних перехресних опор. Точна перевірка надійності конструкцій цієї вежі вироблялася на моделях після попередніх розрахунків. Їх з’єднання в просторову систему надає неповторність ландшафту завдяки контрасту пейзажу і угрупованню штучних форм.