Котеджний стиль ландшафтного дизайну

Один з наймолодших стилів ландшафтного дизайну, що народилися в кінці позаминулого століття – котеджний стиль

Це настільки «юний» напрямок садового мистецтва, що часом його рамки здаються ще не зовсім визначеними. Хоча саме котеджні сади – одні з найпростіших і за структурою, і за принципом організації, і за озелененням. У цій статті розглянемо основні принципи створення котеджного саду і розповімо, чому котеджний сад – це не пейзажний стиль і не кантрі.

За якими ознаками можна визначити котеджний стиль саду? Цей стиль в ландшафтному дизайні – напрямок, що народився і «відштовхується» від архітектури, а не від мистецтва і естетики.

Це дуже практичний і вирішуючий цілком конкретні завдання стиль, який сміливо можна назвати вузькоспеціалізованим. Якщо французькі, англійські, середземноморські, скандинавські сади в стилі модерн або хай-тек розбивають на свій смак, іноді не прив’язуючись до будівель зовсім або якось компенсуючи брак цікавих елементів, то котеджний стиль використовують виключно для оформлення ділянок навколо котеджів.

Таий сад – це парадний і осучаснений пейзажний стиль з бездоганним виглядом скромних, але ретельно продуманих посадок, які привабливо виглядають, незалежно від пори року і призначення рослин. Тепер можна скористатися послугами фахових ландшафтних дизайнерів, шукати їх можна в інтернеті наприклад можна подивится тих, хто працює у вашому регіоні, і підібрати підходящий варіант. Великий відкритий простір, оточення міксбордерами і масивами, декоративні городи і штучні вертикальні акценти складають основу цього стилю – лаконічного, економічного і за витратами, і по необхідному догляду.

Котеджний стиль сьогодні часто називають «гламурним» або «глянсовим»: сад, оформлений в цьому стилі, дійсно як ніби зійшов зі сторінок рекламних проспектів або періодичних видань. Фактично, цей стиль – сучасне переосмислення і ідеалізована версія садка з городом біля невеличкого будинку. У ньому сучасну акуратність надають навіть у дрібницях, роблячи ставку і на практичність, і на естетику.

У трактуванні котеджного стилю є чимало плутанини. Поширення при оформленні невеликих садів біля сучасних котеджів окремих стилів ландшафтного дизайну призвело до того, що сам котеджний стиль почали називати то англійським, то голландським, то просто пейзажним садом. Але вони є самостійними і самодостатніми напрямками ландшафтного дизайну, і, незважаючи на деякі загальні риси, до справжнього котеджного саду відношення не мають.

Найчастіше, цей стиль ще плутають з сільським садом і західним стилем кантрі. На відміну від цих типово пейзажних і таких, що роблять ставку на простоту, велику кількість деталей і пасторальних течій, котеджний стиль куди більш сучасний і яскравий. Він робить ставку на помітність і яскравість, створює ілюзію досконалості і бездоганності, не любить недбалості і розмитості в оформленні, перш за все, квітучих композицій. І за характером він так кардинально відрізняється від кантрі, що при порівнянні сплутати їх досить складно.

Народившись на стику пейзажного і сучасного дизайну, стиль увібрав в себе самі помітні і яскраві рішення, що дозволяють створювати сади «як на картинці». «Чистий» котеджний сад сьогодні вважається великою рідкістю. І, в першу чергу – через те, що в пошуку оригінальних рішень в базовий стиль часто додають елементи інших течій ландшафтного дизайну або зовсім узагальнюють термін котеджного саду, зараховуючи до нього будь-які проекти у малогабаритних будинків.