Фарба для фасаду: як не промахнутися з вибором

Щоб ваш затишний будинок радував вас не тільки внутрішнім оформленням, а й фасадом, варто задуматися про правильний вибір фарбувальних засобів. Правильно вибраний матеріал допоможе вам зберегти зовнішню поверхню протягом довгого часу. Забарвленням можна піддавати і обштукатурену, і бетонну, і газобетонну поверхню, а також багато інших. Вона одночасно грає і декоративну роль і захищає фасад від шкідливих зовнішніх факторів. Особливо в цьому захисті потребують міські будівлі і будинки, що знаходяться в приміській смузі.

Вибір фарби неймовірно багатий. Однак варто звернути увагу на ряд переваг, якими повинна володіти фарба для зовнішніх робіт. В першу чергу фарби для фасадів повинні відрізнятися такими характеристиками, як стійкість до термічних і атмосферних впливів. Їм також характерна вологостійкість, паропроникність, стійкість до механічних і хімічних пошкоджень або забруднень, і еластичність. Таким чином, в результаті використання даних матеріалів зовнішні покриття повинні відрізнятися високою несприйнятністю до шкідливих впливів і служити вам довго.

Фарби для зовнішнього оформлення можна розділити на два типи: органічні і неорганічні. Все залежить від сполучного речовини, яким в неорганічної фарбі є вапно, рідке скло або цемент, в той час як в органічній – полімер. Органічна фарба, в свою чергу, буває декількох різновидів: акрилова, дисперсійна, алкідна і фарба з вмістом силіконової смоли. Акрилова фарба використовується для роботи з цементними, бетонними і оштукатуреними поверхнями, утворюючи міцну захист від ультрафіолету. Вона також забезпечує стійкість поверхні перед різними механічними пошкодженнями і коливаннями температури.

Алкідну ж фарбу найкраще застосовувати для обробки балконів. На вже раніше пофарбованих ділянках найефективніше використовувати дисперсионную латексну фарбу, яка швидко схоплюється і не пропускає водяні пари. Однак варто пам’ятати, що дисперсійні вироби мають досить низькою опірністю поразці грибком, і цвіллю. Органічні фарби на основі силіконових смол найчастіше застосовуються для роботи над поверхнями з підвищеним рівнем вологості, адже вони абсолютно не вбирають воду, а дозволяють їй стікати по поверхні стіни. Вони також відрізняються високою стійкістю до дії сонячного світла, змін температури і морозу.

Що ж стосується неорганічних матеріалів обробки, то вони, як правило, використовуються для покриття нетривких оштукатурених ділянок або якщо підстава містить вапно. Подібна різновид не має в складі смол, а тому характеризується високою адсорбційною здатністю, що означає низьку захист від надмірної вологи. До іншим мінусів відноситься обмежена колірна гамма, в основі якої лежать бліді пастельні тони. Головне, пам’ятати, що успіх оформлення вашого будинку залежить від правильно підібраних оздоблювальних матеріалів, які повністю відповідають фарбується.