Укладання спортивних покриттів. Види підлогових матеріалів для спортивних об’єктів





Попередня підготовка поверхні – обов’язковий етап при укладанні спортивних покриттів будь-якого типу. Основа повинна бути вирівняно в достатній мірі, це відноситься як до бетонної стяжки, так і щебеню або старої поверхні. На грунт, як правило, укладають рулонні або модульні конструкції, а також штучний газон. Фахівці повинні враховувати, наскільки прийнятний конкретний підлоговий матеріал для специфіки спортивного об’єкта, чи здатний він убезпечити спортсменів від отримання травм. Недотримання технічних регламентів робіт здатне звести нанівець всі позитивні властивості покриття.

 

Стаціонарне покриття фіксується за допомогою спеціального клею, а знімне – за коштами монтажного скотча. Найпоширеніші підстави – несучі бетонні плити або наливна підлога, розташований поверх пружною підкладки. Покриття для спортзалу найкраще виконувати з дерев’яних конструкцій. Основні варіанти – лагові системи, плаваючий настил, палубні підлоги збірного або розбірного виду.

 

«Плаваючий» тип дерев’яного покриття передбачає скріплення дощок за допомогою замків, метизів або клею, без фіксації на єдиному підставі. Для забезпечення додаткової теплозвукоизоляции і компенсації нерівностей бетону, під шар дерева укладається поліпропіленова підкладка. Завдяки відсутності фіксації, така підлога легко монтувати і обслуговувати, однак він не володіє монолітністю через обов’язкової наявності компенсаційних швів через кожні 5 метрів.

 

Збірно-розбірні підлоги володіють відмінною мобільністю, вони монтуються і демонтуються самим елементарним чином. Заводська конструкція передбачає обов’язкову шліфування і лакування всіх елементів, а також їх високоточну підгонку, що дозволяє поверхні витримувати великі навантаження.

 

Кращий матеріал підлогового покриття для тренажерного залу – поліуретан. Така підлога буде відмінно поглинати ударні навантаження від повалених млинців і гантелей, забезпечувати безпеку завдяки відмінному зчепленню з підошвою. Монтувати дане підлогове покриття досить легко: необхідно укладати рулони матеріалу послідовно на підготовлену основу. Основна складність цих робіт: вибір клею, який буде максимально відповідати всім вимогам і не втратить своїх властивостей навіть після щоденного впливу вібрацій, високих температур і вологи.