Механічна різка скла




 

Від якості кромки багато в чому залежить довговічність скла і дзеркал. Основні дефекти утворюються під час різання. Це і висока сприйнятливість до термальній обробці, і ризик руйнування скла при зовнішніх навантаженнях (термошоку, вітер, дощ, сніг). На сьогоднішній день існує, щонайменше, 5 технологій різання скла, проте найпопулярнішим залишається механічний метод. Технологія користується величезною популярністю у переробників листового скла через низьку вартості і досить високої продуктивності. Правда, якість кромки назвати ідеальним ніяк не можна.

В якості робочого елемента використовується клиновидний ролик, який в основному виготовляється з вольфрамових сплавів. Більш детально слід зупинитися на конфігурації роликів. Моделі з тупим кутом заточки застосовуються тільки для різання досить товстих листів скла і дзеркал. Для такого розлому необхідно докласти велику силу, а це негативно позначається на якості кромки. Використання роликів з остроугольной заточуванням призводить до великої кількості бічних тріщин.

Елементи ж з тупим кутом заточки призводять до подібних дефектів в меншій мірі, оскільки сила прикладається практично перпендикулярно поверхні листа. У випадку з тонкими стеклами все виглядає з точністю до навпаки: зусилля на розлом мінімально, а значить, необхідність у створенні глибокої області напруги відсутня. Механічна різка скла, як уже було сказано, є досить грубим методом, тому для підвищення якості кромки переробні компанії використовують спеціальні рідини. Мова, звичайно ж, йде про мастило самого ролика. Це дозволяє не тільки зменшити показник Ребиндера (поверхневої міцності), а й підвищити термін служби елемента, а також позбутися від зайвої бруду: скляна крихта не залишається на гідравлічної подушці, а прилипає до ПАР-рідини.

Компанії, що займаються нарізкою скла і дзеркал, віддають перевагу саме механічної технології по ряду причин. По-перше, обладнання досить швидко окупається. Пов’язано це як з вартістю самих роликових установок, так і з низькими експлуатаційними витратами. По-друге, відпадає необхідність навчання персоналу, адже ролик простий в експлуатації. По-третє, на роликовому механічному обладнанні можна без праці здійснювати не тільки різання малогабаритних зразків, а й великих листів. До всього іншого «механіка» ще і високошвидкісний метод (100-120 метрів в хвилину).

Головним недоліком різання, безумовно, є низька якість кромки. Частково вирішити цю проблему можна застосуванням рідини для різання і засобів обробки крайки, але це додаткові витрати.