Його Величність Цемент





Цемент можна назвати основним матеріалом в сучасному будівництві. Його використовують як самостійно, як компонент майже всіх будівельних розчинів, що застосовуються для зведення будівель та оздоблювальних робіт, так і для отримання будівельних матеріалів, піноблоків, монолітних конструкцій. Будь-який будинок сьогодні будується, ремонтується, реставрується або реконструюється із застосуванням цементу.

 

Склад цементу дуже складний і не може визначатися певною хімічною формулою. У складі матеріалу суміш багатьох компонентів, одержуваних при випалюванні глини і вапняку, а також інших компонентів. Велика частина відомого сьогодні матеріалу, іменованого цементом, була розроблена експериментальним шляхом в результаті кропітких і тривалих дослідів з різними компонентами. Перші досліди із застосування додаткових компонентів проводилися ще в Стародавньому Римі, коли до вапна, додавалися матеріали, що видобуваються у підніжжя Везувію. Такий склад і отримав назву цементу, а точніше – романцемент. Сьогодні він не актуальний і не цікавий, тому виробництвом його ніхто не займається.

 

Найбільш популярний в сучасному будівництві портландцемент (ПЦ), що відрізняється великою міцністю при затвердінні. Він має зеленувато-сірий колір, що нагадує відтінок скель поблизу англійського Портланда, за що і отримав свою назву. У деяких випадках компонентом цементу виступають відходи гірничорудного виробництва (шлаки), в результаті чого отримують шлако-портландцемент (ШПЦ). По міцності він не поступається портландцементу і застосовується нарівні з ним, хоча відносять його до змішаним цементам.

 

Інтерес для деяких фахівців представляє кислототривкий цемент, в складі якого переважають компоненти, які не реагують з кислотами, такі як гідросилікат натрію. Для його приготування (замішування) використовують розчин рідкого скла (силікатного клею) замість звичайної води. Вартість робіт з використанням цього виду цементу вище, але він відрізняється високою стійкістю до агресивних середовищ і застосовується при спеціальному будівництві.

 

Варто відзначити і цемент Сореля, названий на честь відкрив і описав властивості матеріалу французького інженера. Матеріал ще називають магнезіальних цементом за складом основи. Зачиняється розчином магнієвої солі. Відрізняється високою адгезією практично до всіх матеріалів, включаючи деревину, що не може похвалитися портландцемент, і здатністю «приймати» велику кількість наповнювача. Завдяки цим властивостям знаходить застосування при виробництві будівельних і оздоблювальних листових або панельних матеріалів, включаючи штучний камінь, і у виробництві обробного обладнання, такого як шліфувальні круги, жорна та інше.

 

У більшості випадків маркування цементу включає його вид і міцність при повному її наборі, наступаючому через час, залежне від виду цементу. Розрізняють клас і марку, хоча поняття ці в деякій мірі відповідають один одному. І в тому, і в іншому випадку відбивається міцність на стиск матеріалу, що складається з цементу і кварцового піску в співвідношенні 1: 3 при наборі міцності. В марці параметр вказується в кг / см2, а в класі – в МПа. Оскільки співвідношення одиниць 10: 1, то марка 400 відповідатиме класу 40 і навпаки.

 

Найбільшого поширення набув портландцемент марок 300, 400 і 500. Виробляється і ПЦ марки 600 (клас 60), застосовуваний переважно для військового будівництва (фортифікаційний), але вартість виробництва робить його цивільне застосування недоцільним.