Вибір матрацу при болях в спині





Головним фактором, що робить негативний вплив на здоров’я хребта, є малорухливий спосіб життя. За даними медичних досліджень різні захворювання опорно-рухового апарату зустрічаються практично у однієї третини населення планети старше 45 років. Найчастіше болі в спині викликані такими захворюваннями, як:

 

  • остеохондроз;
  • викривлення хребта або сколіоз;
  • грижа міжхребцевих дисків;
  • радикуліт;
  • остеоартрит;
  • міозит.

 

Від таких проблем ніхто не застрахований, однак, як і в більшості інших випадків, хвороби спини легше попередити, ніж повністю вилікувати. Одним з ефективних методів профілактики захворювань хребта є ортопедичні матраци, які сприяють здоровому сну і забезпечують ергономічне і природне положення всього людського тіла під час відпочинку або нічного сну. Завдяки своїй структурі, такі вироби рівномірно розподіляють опорний тиск між усіма органами та частинами тіла, при цьому знижується м’язовий тонус і напруга в суглобах і судинах, поліпшується кровотік.

 

Ортопедичні матраци рекомендують лікарі різного профілю. Правильно підібраний матрац, хоча і не є панацеєю і не може повністю вилікувати хворого, сприятливо діє на фізичний і моральний стан. Повноцінний сон впливає на емоційний настрій, працездатність і самопочуття. Люди, які страждають безсонням і хронічним недосипанням, часто схильні до депресій, стресів і неврозів, у них підвищується ризик виникнення діабету і серцевих нападів. Крім того, у них спостерігається підвищений апетит, особливо в нічний час, і неправильне харчова поведінка.

 

Основою матраца є багатошаровий каркас із залежних або окремих пружинних блоків і наповнювачів. Існує кілька різновидів якісних наповнювачів, які відрізняються функціональним призначенням, експлуатаційними характеристиками і ступенем жорсткості. Пружні наповнювачі – це повсть, кокосова койра, спанбонд, кінський волос. Більш комфортними і м’якими є латексні наповнювачі, ватин, холлофайбер, шерсть, повсть, морські водорості, бавовна.

 

Більш жорсткі моделі підійдуть для дітей та підлітків, для людей з вагою більше 90 кілограм. Менш жорсткі моделі рекомендовані для старшої вікової категорії. Занадто м’які матраци не купують в тих випадках, коли людина перебувати в солідному віці, коли у нього є такі захворювання, як радикуліт або артрит. У цих випадках для комфортного відпочинку і профілактики хвороб спини слід придбати ортопедичну модель середньої жорсткості. Сучасні виробники випускають великий асортимент високоякісних і екологічно чистих виробів, які підійдуть для кожного конкретного випадку.