Чи небезпечний цукровий діабет для життя?




Цукровий діабет є особливим захворюванням. Його не завжди легко виявити, тому є безліч людей, які мають цукровий діабет, навіть не підозрюючи про недугу.

Своєчасно розпочата профілактика діабету завдяки сучасним лікам дозволяє підтримувати нормальну якість життя.
Підвищений рівень в крові цукру сприяє розвитку інсульту та інфаркту. Занадто високий або низький цей показник часто викликає стан коми.

Цукровий діабет дуже небезпечний для судин (капілярів), при цьому порушується кровопостачання органів, вони перестають нормально функціонувати. Недостатнє кровопостачання статевої сфери і нирок викликає порожнисте безсилля або хронічну ниркову недостатність. Зміни статевої функції викликають у чоловіків зниження лібідо, а у жінок може статися внутрішньоутробна загибель плода або передчасний викидень.
Надлишок цукру здатний вразити судини кінцівок і привести до втрати їх чутливості, при цьому утворюються виразки, може розвинутися гангрена, яка закінчується навіть втратою кінцівки. Одним з ускладнень при запущеній формі також можуть бути постійні вірусні та інфекційні захворювання.

Діабет, як правило, супроводжується високим артеріальним тиском, що в подальшому сприяє розвитку атеросклерозу.
Ішемічна хвороба серця не рідкість у хворих на діабет. Хворі на цю недугу схильні до частих інфекцій шкіри (поверхневим гнійників, фурункулів і т.д.).

До пізніх ускладнень відносять:
– нефропатію – ураження нирок, яке може мати летальні наслідки;
– ураження сітківки ока, катаракта або повна сліпота;
– через порушення обміну речовин може виникнути жировий гепатоз печінки;
– стенокардія і коронарна недостатність;
– випадання зубів, волосся, зниження слуху, парадантоз.

Природно, перераховані симптоми не завжди супроводжують хворого з цукровим діабетом, їх цілком можна уникнути, якщо правильно проводити лікування.

Профілактика пізніх ускладнень – нормалізація глюкози крові. Для початку потрібно усунути першопричину. Пацієнт повинен зрозуміти, що йому необхідно змінити спосіб життя, контролювати цукор в крові, регулярно здавати рекомендовані аналізи. Після підібраної дози інсуліну необхідно приступати до лікування ускладнень (якщо такі вже є).

При перших симптомах цукрового діабету невідкладно звертайтеся до лікаря. Правильно організована профілактика цієї недуги або лікування в більшості випадків дає позитивний прогноз.