Страви з баранини – надбання національної кавказької кухні





Перше місце в Кавказької кухні займають страви з молодої баранини.
Спробуємо зварити супчики з м’яса молодого баранчика?

Грузинський супчик «Чихиртма».

М’ясо молодої баранини гарненько моєму в прохолодній проточній воді, ріжемо на шматки середнього розміру, складаємо в ємність і ставимо варити. Коли вода почне закипати, знімаємо піну спеціальною ложкою. А якщо цього не робити, то бульйон вийде мутний.
Зварене м’ясо дістаємо з каструлі, а бульйон проціджуємо за допомогою марлі.
Дрібно шаткуємо цибулю і підсмажуємо на олії (не дуже сильно), присипавши борошном. Далі в проціджений відвар кладемо готове м’ясо баранчика, смажену цибульку, пряну травичку шафрану, перчик, сіль і ставимо на вогонь для закипання.
В окремій каструлі кип’ятимо виноградний оцет. Потім виливаємо оцет в суп і ще раз даємо закипіти, після чого знімаємо з вогню. Поки супчик відпочиває, збиваємо яєчні жовтки, додаючи трохи бульйону, виливаємо в каструлю з Чихиртма, ретельно перемішуємо і даємо ще раз закипіти.
Готову страву подається на стіл гарячим. Розливаємо в порційні глибокі тарілочки і посипаємо свіжою зеленню.
На 0,5 кг молодої баранці – 2 шт. ріпчастої цибулі, по 1 ст. ложечки борошна і масла, 2 яйця, 0,5 ч. ложки пряного шафрану, 2 ст. ложки виноградного оцту.

Вірменський суп «бозбаш».

Добре промите м’ясо баранці рубаємо на шматочки середньої величини. Потім укладаємо м’ясо в ємність для варіння з товстими стінками, заливаємо холодною водіой, солимо, накриваємо каструлю кришкою, ставимо на повільний вогонь, і варимо 2 години. Піну з бульйону обов’язково знімаємо.
В окремій ємності ставимо варити попередньо замочений на ніч нут (нут). Варимо нут на дуже повільному вогні протягом 1 години.
Готове м’ясо баранці дістаємо з бульйону. Бульйон проціджуємо за допомогою сита.
Цибулю нарізаємо невеликими кубиками і пріжаріваем на топленому маслі.
У ємність з процідженим бульйоном повертаємо м’ясо, кладемо готовий горох, смажену цибулю, порізану кубиками картоплю, мочені яблучка, томатну пасту, сіль і чорний перець. Накриваємо кришкою і тушкуємо на тихому вогні близько 20 хвилин.
При подачі на стіл, наповнені тарілочки з супом присипаємо зеленню петрушки.
На 0,5 кг молодої баранці – 1 стакан турецького гороху, 0,5 кг картоплі, 2 мочені яблука, 2 шт. ріпчастої цибулі, по 2 ст. ложок томатної пасти і масла.