Унітази та їх класифікація




Унітаз – аж ніяк не сучасний винахід. Перший в історії унітаз був розроблений і виготовлений для королеви Великобританії в XVI столітті в 1596 році. Він був навіть забезпечений зливною системою – механічною ємністю для води. Але в зв’язку з тим, що в ті роки населені пункти не були оснащені ні каналізацією, ні водопроводом, широкого застосування ця система не отримала. Лише через півтора століття поновилися розробки сантехнічних пристроїв. Англійський майстер Т. Твайфорд розробив систему, яка була схожа на сучасні, і назвав її Unitas (англ. – єдність).

 

У наші дні цей пристрій випускається в різних формах і модифікаціях. Існує безліч моделей чаші, конструкцій зливних пристроїв, способів установок. А також виготовляються вони з різноманітних матеріалів. Самі головні параметри – повинні забезпечуватися зручність використання, чистки і обслуговування і дотримання правил гігієни. Форма повинна забезпечувати повне змивання без вихлюпування і бризок за межі унітазу. Всі ці вимоги в сукупності і показують, як поєднати зручність з можливістю повного промивання. Розроблено і випускаються моделі певних видів. Але різні виробники все ж вносять свої корективи, які не завжди помітні.

 

На протязі минулих десятиліть інженерами і конструкторами проводилися дослідження і розробки, направлені на підвищення рівня гігієнічніст. В результаті на ринку з’явилися моделі нового типу, названого – Rimles, або «без ободка» або «без-ободковий». Відмінності заключені в конструкції – це відсутність на чаші обідка для направлення потоку води для змивання, тому виникла назва безободковый унитаз, а принцип змиву спроектований так, що вода під тиском по траєкторії омиває чашу, гладка поверхня змивається дочиста, і це все без присутності обідка. Перевагами стало більше дотримання гігієнічності, бо було усунено місце, де могли накопичуватися бактерії.

 

Чаша унітазу буває по формі:

 

  • козирькова;
  • воронкоподібна;
  • тарілчаста.

 

Козирькові форми чаші випускаються найчастіше. Вони сконструйовані особливим чином: в них передбачений невеликий виступ, який виключає можливість появи сплеску. А також стінки розташовані під ухилом, і це забезпечує повний змив екскрементів без залишку.

 

 

Воронкоподібна форма відрізняється хорошою гігієнічністю. Як зрозуміло з назви, воронка розташовується в самому центрі пристрою. І тому всі продукти виділення організму відразу ж потрапляють в неї і повністю легко видаляються, не осідаючи на стінках. Але при цьому може спостерігатися сплеск, що дуже неприємно і небажано.

 

 

Тарілчаста форма чаші не надто популярна, гігієнічність у неї недостатня. Відходи потрапляють на плоску поверхню, і, щоб їх видалити, потрібно потужний струмінь води з напором, це не забезпечує повного видалення за один змив. Вода при цьому не розбризкується, але доводиться змивати не один раз. Така форма вже вважається застарілою, і попитом у споживачів не користується.

 

Різновиди пристроїв по способам змиву. За цим показником існують два основних типи моделей унітазів. Визначаються вони напрямком водного потоку для змивання. Перший – це прямий тип змиву, інакше званий каскадним. Другий – з круговою, тобто зворотньою (душовою) системою змивання. Обидва види конструкції мають як переваги, так і мінуси:

 

Перший тип – прямий – дає можливість потоку води проходити по одній стороні внутрішніх стінок чаші. Але головний мінус в цьому те, що повного змиву при такому способі спуску води не забезпечується. І доводиться повторювати змивання. Крім того, при змиві з’являються бризки, а також відбувається він дуже шумно. Єдине позитивна якість такої системи – це низька ціна подібних пристроїв.

 

Кругова, або душова система змиву передбачає спрямування безлічі водних струменів під різними кутами. Так як направляються струмені в різні боки, обмиваються внутрішні стінки унітазу майже повністю не менш, ніж на 98%, без розбризкування. А також шуму при цьому відтворюється набагато менше.

 

Іноді буває, що виробники розробляють і випускають слив незвичайної конструкції. Він діє не так, як зазвичай: вся ємність спочатку наповнюється водою, а потім дуже швидко спускається. Великий мінус при цьому – перевитрата води для змиву, її кількість виявляється 8 л і більше. За існуючими стандартами в середньому на одне змивання покладається близько 6 л. Однак при деяких системах можна домогтися подвійного ефекту – повне видалення і економну витрату води.