Правильний підбір світильників на кухні




Кухня потребує хорошої освітленості, і це твердження не залежить ні від розмірів кімнати, ні колірної гами, ні обраного дизайнерського стилю. Тільки неповторний сплав затишку і функціональності може створити саме збалансоване поєднання загального, робочого і декоративного освітлення.

Вибирати світильники для кухні найкраще, виходячи з їх практичності і технічних характеристик, однак не варто забувати і про відповідність загальному стилю дизайну. Перш ніж вирушити за покупками, потрібно продумати все, і розбити приміщення на функціональні зони і спланувати схему освітлення, щоб охопити кожен куточок кімнати. Можна підібрати светильник под кухню , тепер в спеціалізованих магазинах і в інтернет магазинах є в наявності найширший асортимент. Зазвичай повний перелік освітлювальних приладів виглядає так: стельове освітлення (люстри, вбудовані світильники), локальне підсвічування робочої зони і обідньої зони, декоративне точкове або світлодіодне підсвічування периметра стелі, підлоги і контурів меблів.

Як правильно підібрати освітлення під інтер’єр, як розпланувати все ще на етапі підготовки і отримати дійсно комфортне світлове зонування кухні? Про це я стаття з цими практичними порадами щодо влаштування кухонного освітлення. Будь-яка кухня – це місце, що поєднує кілька зон, в яких доводиться створювати більш-міняючи яскраве освітлення. Відповідаючи на питання про те, як вибрати світильники на кухні, можна піти двома шляхами – простим і складним.

Простий шлях дійсно простий – на кожні 4 кв.м. кімнати приміщення потрібна одна лампа розжарювання в 95 Вт або відповідна їй галогенова пбо світлодіодна лампа. Абажур обов’язково повинен бути матовим, як і плафони на люстрі. Використовуючи це правило, можна освітити кімнату до 9 кв.м. Розташування світла повинно бути центральним, тобто підійде одна люстра.

Цей підхід, звичайно, дуже примітивний і не рекомендується використовувати його на стильних кухнях в сучасних європейських стилістиці, в стилі ф’южн або еклектика. Дизайн світильників на кухні дає набагато багатші можливості для грамотного світлового зонування.

У чому недолік прикладу з простим плануванням світла? В тінях. Кожен раз, коли ми повертаємося до люстри спиною, ми закриваємо частина світла від неї своєю тінню. Зокрема, це заважає при приготуванні їжі, якщо стільниця розташована праворуч або ліворуч від центру. Годі й говорити про кутове робоче місце.

Повоцінне світлове зонування також допоможе вирішити цю проблему. Для цього радимо спланувати все освітлення ще на етапі підготовки до ремонту. Зробити це нескладно, якщо відразу визначитися з тим, який кухонний гарнітур буде використаний, і як він буде стояти. За ідеєю, зробити це доведеться в будь-якому випадку, щоб функціональність кухні була максимальною. Визначившись з робочою і обідньою зоною, можна приступати до розробки освітлення.

Над робочою поверхнею радимо додатково розташувати точкові світильники. Чим вони будуть вище, і чим рівніше буде падати від них світло на робочу поверхню – тим краще. Справа в тому, що висока концентрована яскравість світла негативно впливає на очі, а розсіяне світло від високих світильників підвищує загальну освітленість, не заважаючи, і не втомлюючи очі в процесі приготування їжі.