Вертикальне озеленення ліанами





Вертикальне озеленення ліанами набуло широкого застосування в ландшафтному дизайні. Цей прийом є ефективним методом декорування будинків, дачі, саду, парків, архітектурних споруд. Основою для створення елементів вертикального озеленення служать альтанки, фасади будівель, перголи, арки, трельяжі і так далі. Навіть засохле дерево можна перетворити в казку за пару годин, для цього його досить увіть розкішними багатоквітковими яка вчиняє трояндами.

 

Відмінного результату можна домогтися в вертикальному озелененні ліанами за допомогою таких рослин:

 

– клематис ломонос

– в’юнкі троянди

– актинідія гостра

-плющ

– духмяний горошок

– жимолость

– лобія

– іпомея

– актинідія коломікта

– мелотрия

– дівочий виноград

– виноград дикоростучий лісової

 

Всі ці розкішні рослини відрізняються рядом переваг, що ідеально підходить для вертикального озеленення.

 

– перше що потрібно відзначити це те, що квіти бувають різної форми та кольорів, листя і суцвіть – суцвіття і квіти у ліани можуть бути різної форми і фарб

 

– у ліан дуже ефективні квіти

 

– цим квітам властиво велика різноманітність орнаменту листа, а так само можна побачити несподівані варіанти розташування листя на батоги ліан

 

– ці рослини дуже швидко ростуть, тому з ліан можна вирощувати цілі скульптури.

 

Вертикальне озеленення ліанами так само вітає однорічні ліани – це іпомея, зелений горошок, мелотрия, лобія і багато інших. За своєю фізіології однорічні ліани відрізняються деякими особливостями:

 

– Швидко зростають

 

– невибагливі

 

– в застосуванні дуже прості

 

– квіти і листя представлені в виражених яскравих тонах

 

Ці рослини мають дуже зручними властивостями які впливають на вертикальне озеленення – ліана здатна оповити будь-яку опору, аз яку вони чіпляються цілим арсеналом пристосувань, якого немає в інших рослин – це стебло, молоді пагони, повітряні коріння, і навіть подовжені черешки листя і вусики .

 

Варто відзначити, що в місті вертикальне озеленення ліанами має більш значуще місце, ніж за його межами. Ліана відіграє особливу роль в оформленні вертикальних споруд і будівель. Адже місту, як відомо властива одна дуже важлива проблема – озеленення повинно проводитися з мінімальними витратами площі. За допомогою ліан рішення цієї проблеми цілком можливо – адже при мінімальних витратах корисної площі можна отримати великий обсяг зеленої маси.

 

Вертикальне озеленення ліанами може перетворити балкон, будинок, вікно або огорожу в справжню казку. За допомогою ліан дуже просто створити невагомі живі тенти, які будуть приховувати вас від палючого сонця, не кажучи вже про те, що вони є відмінним прикраса для будь-якого архітектурного споруди. Основна відмінність вертикального озеленення ліанами від інших видів декоративного садівництва в тому, що ліани – це утворення щільної однорідної зеленої маси на тлі окремого будови. Вертикальне озеленення ліанами передбачає велику кількість прийомів.