Садові скульптури – основні правила прикраси саду





Садова скульптура – цей елемент дозволить прикрасити й урізноманітнити простір саду, додати будь-якому навіть самому маленькому садку оригінальний вид. В якості додаткових аксесуарів можна використовувати фонтани, колони, статуетки, вази і т.д.

 

Як стверджують дизайнери, саме скульптура дозволяє зробити простір саду неповторним і завершеним. І якщо вам прийшла ідея прикрасити свій сад подібним елементом, то для цього не зайвим буде ознайомитися з деякими правилами розміщення садової скульптури. В першу чергу необхідно дотримуватися пропорції. Наприклад, внутрішнє приміщення в порівнянні з садом має більш дрібні масштаби. Тому, річ, яка під відкритим небом буде здаватися нормальною, в приміщенні буде виглядати дуже навіть громіздко. І якщо спробувати в саду виставити в якості прикрас, які або кімнатні дрібнички, то, на жаль, вони просто напросто в ньому загубляться.

 

Садова скульптура повинна вибиратися, спираючись на величину площі саду. Треба сказати що досить великі предмети самі будуть кидатися в очі, а ось для того щоб привернути увагу до цікавих, але невеликим штучок їх краще розмістити на рівні очей використовуючи спеціальні підставки. При цьому щоб виділялися основні аксесуари саду їх треба встановити так, щоб з однієї садової зони було видно тільки один з них. Тобто один предмет прикраси не відволікав увагу від іншого. В іншому випадку з любов’ю і ретельно підібрані елементи прикраси можуть загубитися в основній своїй масі.

 

Прийнявши рішення про покупку прикрас для саду, перш варто упевнитися чи підходить вам сподобалася предмет до загального стилю садової ділянки. Садова скульптура просто зобов’язана привертати увагу, тому якщо ви вважаєте що її місце посеред зеленої галявини в центрі саду, то це не так. Погодьтеся, набагато загадковіше буде виглядати фігура трохи прихована зеленим листям.

 

Кожен куплений вами аксесуар повинен вказувати на найкращі куточки саду. Наприклад, глиняні горщики для кашпо або сонячний годинник краще влаштувати над перетином доріжок. Шпалера або увита зеленню арка дозволить красиво виконати обрамлення будь статуетки. Ті, хто віддає перевагу формальному стилю, можуть посеред зеленої галявини обладнати круглу площадку, під яку або оригінальну ємність, наприклад, під амфору. Добре продумане розташування даного елемента обов’язково буде привертати увагу, і до того ж при стрижці газону техніка не зможе зачепити його.

 

Так як садова скульптура найчастіше шорстка, має нерівності і грубу обробку для неї з особливою ретельністю необхідно підшукати в саду таке місце, завдяки якому будуть приховані не лише недоліки скульптури, але і виражена її цінність. Наприклад, непоганим місцем може стати затишний куточок саду, протилежний берег ставка або дальній кінець клумби. Під садову скульптуру, для того щоб додати їй виразності можна спорудити майданчик і зробити підсвічування, яка при правильно підібраному джерелі живлення зможе показати ваш цінний екземпляр гостям навіть вночі.

 

Варто відзначити, що фігури людей і тварин занурені в зелену траву будуть сприйматися по-іншому. І якщо оздоблена діжка буде добре виглядати біля тераси або в далекому куточку саду, то місце для фігурок пеліканів і лелек краще виділити біля ставка, ведмежат і кроликів розташувати серед трави, а кішці, до речі, буде дуже красиво виглядати, краще виділити місце на виступі стіни .